- Úvod
- Výroba jogurtů, kefírů, sýrů
- Zákvaska Kefír
Zákvaska Kefír

- Kompletní specifikace
- Zákvaska KefírSkladem129 Kč107 Kč bez DPH
Zákvaska Kefír
Kefír je jedním z nejstarších fermentovaných mléčných nápojů,
který si získal celosvětové uznání pro svou jedinečnou,
osvěžující chuť mírně fermentovaného mléka.
V zemích východu a na Balkáně se stal součástí tradice a každodenního jídelníčku.
Kefír s největší pravděpodobností pochází z Kavkazu a jeho vznik byl pravděpodobně dílem náhody.
Starověcí chovatelé koz skladovali mléko v kožených pytlích.
V důsledku náhodné fermentace byla objevena a oceněna chuť kyselého mléka.
K přípravě potřebujete:
Zákvasku (1 lahvička na 1 až 2 litry mléka)
Doporučujeme mléko s obsahem 3,2 procenta. tuku, pasterizované nebo mikrofiltrované
(nepoužívejte mléko s blízkým datem spotřeby).
UHT mléko se nedoporučuje, ale lze jej použít.
V případě mléka tzv. přímo od krávy, doporučujeme nejprve tepelně upravit.
Obyčejný kastrol a velký ručník nebo deka
Kefír si můžete připravit i v jogurtovači nebo termomixu - podle návodu k těmto přístrojům.
Postup výroby:
Stačí 2 litry mléka ohřát na 37-43 °C ideální pro rozvoj bakteriálních kultur a mikroflóry kefírových zrn.
Do lahvičky se zákvaskou nalít trochu mléka, protřepat a vmíchat do mléka.
Hrnec s mlékem zabalte do deky a nechte na teplém místě
(např. u radiátoru, nebo pod dekou) kysat 6-10 hodin.
Po zhoustnutí mléka dejte hrnec do lednice, aby se kefír vychladil.
Po vychladnutí si vychutnejte chuť kefíru až 7 dní.
Hotový jogurt (2-3 lžíce) můžete použít pro zakvašení další várky kefíru z 1-2 litrů mléka.
Složení: maltodextrin, mikroflóra kefírových hub.
Balení obsahuje 2 lahvičky s lyofilizovanými kulturami á 0,5g.