- Úvod
- Výroba jogurtů, kefírů, sýrů
- Zákvaska Tvaroh
Zákvaska Tvaroh

- Kompletní specifikace
- Zákvaska TvarohSkladem129 Kč107 Kč bez DPH
Pomocí této Zákvasky vyrobíme chutný, domácí tvaroh s námi specifikovaným obsahem tuku.
Bakteriální zákvas pro sýry se skládá z kombinace
homofermentativních a heterofermentativních mléčných streptokoků.
Neocenitelnou výhodou tvarohu je vysoký obsah plnohodnotných bílkovin
a minerálních látek, nezbytných jak v období růstu (děti, těhotenství),
tak ve formě každodenní stravy nebo jako doplněk při nedostatcích (sport, senioři).
Doporučujeme mléko s obsahem 3,2 procenta. tuku, pasterizované nebo mikrofiltrované
(nepoužívejte mléko s blízkým datem spotřeby).
UHT mléko se nedoporučuje, ale lze jej použít.
V případě mléka tzv. přímo od krávy, doporučujeme nejprve tepelně upravit.
Postup výroby:
2 litry mléka ohřát na 37-40 °C.
Do lahvičky se zákvaskou nalít trochu mléka, protřepat a vmíchat do mléka.
Obsah lahvičky nalijte do ohřátého mléka,
důkladně promíchejte a nechte v klidu (nemíchat) 8-10 hodin na teplém místě,
zabalte misku do deky, ručníku apod.
Když se vytvoří sraženina (mléko zhoustne),
vložte nádobu s kyselým mlékem do hrnce s vodou (vodní lázeň).
Vodu v hrnci přiveďte téměř k varu a hrnec ihned sejměte z plotny.
Teplota v nádobě s kyselým mlékem by měla být 65-70 stupňů C (můžete zkontrolovat teploměrem).
Po sejmutí z plotny ji nechte 30 - 40 minut v klidu, aby se mohla oddělit syrovátka.
Poté je třeba směs zchladit (např. vložením hrnce mléka do hrnce se studenou vodou)
a nalít na gázu nebo do sáčku a zavěsit, aby syrovátka odtekla z tvarohu.
Složení: maltodextrin, lyofilizované kmeny bakterií: Lactococcus lactis subsp.Lactis, Lactococcus lactis subsp.Cremoris, Lactococcus lactis subsp.lactis biovar.diacetylactis.
Balení obsahuje 2 lahvičky s lyofilizovanými kulturami á 0,5g.