Poradna

Položit otázku


1.
8. 5. 2017 14:32
Radek se ptá:
Dobrý den
Vařil jsem svoje první pivo (světlý ležák) z Vašich surovin.
Asi jsem nedostatečně scedil po chmelovaru chmelové kaly. Mám v nádobě na kvašení asi 3cm usazených kalů. Dávka byla na 20l piva. Kvašení už začalo.
Mám ještě jednou scedit přes plínu, nebo nechat tak?
Mají chmelové kaly vliv na kvalitu a chuť piva?
Děkuji za odpověď.
Radek
1.
8. 5. 2017 18:57
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Pokud už kvašení začalo, už nezcezujte.
Nějaké množství kalů vynese ještě pěna, kterou seberte.
Zbytek se usadí na dně na kvasnicích a na kvalitu piva to vliv nemá.
Před stáčením doporučuji pivo podchladit na 2-4°C pro lepší sedimentaci kalů a pak stáčet.
2.
20. 4. 2017 12:05
Laštovička Vladimír se ptá:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat: vařil jsem várku 20L , pivo spodně kvašené 4.5 kg slad Plz., 20L voda, kvasnice Safl 34 jeden sáček. (11.5 g). Chmele jsem dal na první várku 70g červeňák a pivo se mi zdálo příliš hořké. Na druhou várku jsem dal chmele jen 40 g, pivo se mi zdá pořád ještě moc hořké. Co mi doporučujete, abych získal ještě trochu sladší pivo ? Ještě ubrat chmel, nebo přidávat ještě jiný druh sladu ? Děkuji, Laštovička.
1.
20. 4. 2017 12:53
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Napište mi ještě prosím jak jste rmutoval-délky prodlev a teploty, a délku chmelovaru. Potom budu schopen Vám odpovědět.
3.
7. 4. 2017 11:27
roland se ptá:
Zdravim,
rad by som sa opytal ze ci mozem dat cele balenie safale us-05 na 10l mladiny?alebo staci polovica?
1.
8. 4. 2017 08:35
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Určitě by stačila polovina balení, ale doporučuji použít celé balení, vyhnete se tak problematickému skladování otevřeného sáčku s kvasnicemi.
Po vykvašení 10l. mladiny můžete kvasnice ze dna sebrat a použít pro další várku domácího piva.
4.
29. 3. 2017 01:27
Magneto se ptá:
Dobry den, kupil som si mladinovy koncentrat Mistr Sladek - slezsky lezak, upraveny na vrchne kvasenie. Poatupoval som poela navodu, pouzil som pribalene kvasnice, svetlu maltozu 1kg. Vsetko som dokladne vycistil, pouzil som balenu vodu. V navode je, ze by to mala byt davka na 23 litrov, ale ja som sa skor drzal objemu flias ako mierky na fermentacnej nadobe a teraz mi to ukazuje cca 25 litrov. Kvasnice som si rehydratoval podla navodu, akurat som ich mozno zmiesal s trochu chladnejsou vodou. Vsetko vyzralo byt fajn, ale po 2 dnoch som si vsimol, ze pohyb hladiny vody je ustaleny, takze kvasenie prestalo. Podla navodu by to malo kvasit 7-10 dni a potom druhotne vo flasi. Teplota ma byt v rozmedzi 18-25 stupnov, ja mam konstantne 21. Viete mi poradit, kde som spravil chybu prosim? Dakujem
1.
29. 3. 2017 07:08
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
S těmito koncentráty nemám zkušenost-obraťte se na prodejce.
Pravděpodobně již máte vykvašeno-doporučuji Vám koupit cukroměr a změřit hodnoty.
5.
31. 1. 2017 22:07
Honza se ptá:
Dobrý den.
V sobotu 28.1. jsem uvařil své druhé svrchně kvašené pivo (kvasinky Safale us 05 použit celý balíček).Vody 20l a vyslazovací 9l. Sladu bylo dohromady 5,25kg. Poprvé jsem použil Brewtarget a vyšla mi hořkost IBU 50. Vařil jsem třístupňovou infuzi a 60min chmelovarem. Po naletí do kvasné nádoby byl cukr 15,6. Dal jsem kvasit na 24h do 17-18 stupnu druhý den přesunul na 15-16. Dnes 31.1. jsem sebral poprvé deku a změři jsem a cukry mám 4,5 .Trochu mě to zaskočilo jelikož jsem čekal že to bude déle kvasit. (v noci se teplota sniži někdy o 2 stupně)

Je už pozdě na stočení do láhví bez surogace abych měl bublinky? Má na to vliv kdy stočit síla piva?
Kolik vyslazovací vody by bylo potřeba aby mi vyšla 14 stupnové pivo? (ještě neovladám vypočty)
Po naláhvování ovlivním nějak hořkost když bude druhá fermentace při 14C a ležení taky při 14C? Nebo po natlakování(ztvrdnutí PET) láhví je nutné ihned přesunout do chladu aby se zastavila fermentace?
Děkuji moc za odpovědi Honza :-)
1.
31. 1. 2017 23:13
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Podle mých výpočtů na 20 litrů 14% mladiny - 4,7kg sladu, 19 l. vody na vystírku a 15 l. vody na vyslazení. Berte prosím orientačně.
Zbytkový cukr mezi 4-4,5% je ideální pro stočení bez surogace. Pivo stočte a alespoň jednu PETku jako referenční, aby jste mohl sledovat nasycení.
Po nasycení uložte do chladu cca 0-4°C pokud nemáte vhodné podmínky klidně nechejte pivo ve 14°C, u svrchních piv to myslím není kritické.
Hořkost po stočení neovlivníte, dojde pouze k vyhlazení-zakulacení chuti ležením. Mladina po chmelovaru chutná hodně hořce, ale po vykvašení a následném ležení se sníží. Zde také záleží na typu piva a mladině, která je vždy trochu jiná.
V zásadě platí co jsem napsal výše.
6.
31. 1. 2017 16:37
Tom se ptá:
Dobry den.je mozno naredit mlade pivo pred hlavnim kvasenim v nadobe cistou vodou a nasledne cukrem pro zachovani puvodní cukernatosti?ptam se ohledne zvísení mnozství piva.varim lezak .neznehodnoti se to pivo?bude to pitelné?
1.
31. 1. 2017 22:24
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Tento postup bych Vám nedoporučoval.
Naředění před hlavním kvašením lze tolerovat např., když uvaříte silnější mladinu a chcete snížit cukernatost např. z 13°% na 10%.
Nevidím důvod proč ředit a nastavovat cukrem pracně uvařenou dobrou mladinku. Raději příště použijte více sladu a uvařte více piva.
Ale krása domovarnictví je v tom, že si můžetze experimentovat dle libosti a nic Vám nebrání to vyzkoušet.
7.
24. 1. 2017 17:06
Martin se ptá:
Dobrý den. V sobotu jsem vařil pivo ze sady světlý ležák. Použil jsem kvasnice BrewMaster Pilsner. Dnes jsem šel poprvé sebrat deku, ale žádná tam nebyla. Na hladině plavala pěna jak na zvětralém gambrinusu. Návod k vaření jsem dodržel, cukernatost sladinky byla 12' teplotu jsem dnes naměřil 8' tak jsem to přesunul do teplejší místnosti. Sladinka stále ještě voní příjemně. Je šance že se to ještě rozjede? Případně co se dá ještě udělat abych várku zachránil? Mám strach, že je to ztracený a netuším kde jsem mohl udělat chybu. Předem děkuji za radu. Martin
1.
24. 1. 2017 19:39
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Je dobře, že jste pivo přesunul do teplejší místnosti. Ideálně do cca 12-15°C.Po rozjetí můžete opět přemístit do chladu.
Kvasnice BrewMaster Pilsner mají pomalejší start kvašení a umístěním do chladu jste je jěště "zabrzdil". Dále při teplotě pod 9°C by se mělo použít až 2-3 násobné množství kvasnic.
Velmi důležité je oživení kvasnic před zakvašením piva podle návodu. A počkat až se projeví činnost kvasinek - na hladině se objevují první bublinky.
Pokud máte pochybnost o rozkvašení, lze přidat další sušené spodní kvasnice, nebo pokud máte možnost z pivovaru tekuté.
Napište mi prosím jak to dopadlo.
8.
18. 1. 2017 14:32
Jan se ptá:
dobrý den,
je potřeba pivo promíchat po prvotním kvašením...respektive před plněním do lahví k druhotnému kvašení? Děkuji za odpověď
1.
24. 1. 2017 19:28
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
V žádném případě nepromíchávat!!!
Stočit hadičkou a usazené kvasnice můžete sebrat a použít pro další várku.
9.
16. 1. 2017 17:05
Jan se ptá:
dobrý den,
pivo mi kvasí v kvasné nádobě...jde nějak zjistit zda je zkažené (zkyslé)? Druhotným kvašením v láhvi a ležením se odstraní zakyslá chuť, nebo to znamená že je pivo zkažené? Děkuji za odpověď.
1.
16. 1. 2017 17:50
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Zjistit to můžete jedině ochutnáním.
Slabá kyselost nemusí být známkou kontaminace a časem se vyleží.
Pokud však pivo chutná opravdu zkaženě(zkysle) tomu už pomůže akorát vylití do kanálu :-)
10.
15. 1. 2017 21:57
Ivos se ptá:
Dobrý den ,chtěl bych se zeptat jestli můžu nechat ležet pivo místo 5°ležet v teplotě 11° stupních. Děkuji .
1.
16. 1. 2017 17:46
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Pokud se jedná o svrchně kvašené pivo, tam by problém být neměl.
U spodně kvašeného by bylo samozřejmě lepší držet se u co nejnižších teplot.
11.
9. 12. 2016 13:13
black se ptá:
dobrý den
vařím z koncentrátu z Bruntálu .....
Hustotu namíchám na 1055 proběhne chmelení přidám živé kvasnice a dám na spilku, dokvasí mi na 1018 teplota kvašení 10-11stupnů,
nalahvuji přidám fermentační drops a nechám ležet při teplotě 2-5 stupnů.
Už asi čtvrtá várka nepění a nevím kde by mohla být chyba ?
Čistotu dodržuji tepoty dodržuji kvašení probíhá nádherně ale výsledek je bez pěny a řízu.
Jedině co mne ještě napadá že sanituji savem ale provedu vždy důkladně propláchnutí.
Zkusíte poradit ?
1.
11. 12. 2016 12:47
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Nepíšete přesně jaké kvasnice používáte, ale předpokládám podle teplot kvašení, že se jedná o spodní kvasnice.
Po nalahvování a přidání dropsů (na 0,5L./ 2ks dropsů) je nutné nechat láhve alespoň týden při teplotě kvašení, tedy těch 10-11°C a poté uložit do teplot k ležení. Během toho týdne by mělo dojít k sekundární fermentaci a nasycení co2.
SanitaceSavem by neměla mít vliv, pokud lahve vyplachujete.
12.
8. 12. 2016 07:18
Luboš se ptá:
Dobrý den,
V základním balíčku na výrobu piva,je napsáno,že kvasnice lze použít
pro další výrobu.Ale je možno je nějak uchovat když budu vařit třeba až za měsíc?
Dík za odpověď
1.
11. 12. 2016 13:20
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Kvasnice se dají uložit do lednice a znovu použít do jednoho až dvou týdnů po uložení.
Kvasnice slijte i s trochou piva do sklenice a po usazení pivo slijte a sklenici doplňte převařenou a schlazenou vodou.Toto můžete několikkrát opakovat vždy po usazení kvasnic.
Kvasnice se doporučuje použít nejvýše 4x za sebou.
13.
25. 11. 2016 13:59
Květoslava Kučerová se ptá:
Dobrý den,

našla jsem na internetu recept na výrobu Domácího zázvorového piva. Chtěla bych ho připravit pro přátele na silvestra. V receptu se píše, že je třeba dodat sušené pivní kvasnice .. ale váš výběr je obrovský a já netuším, které by se mohli hodit :-) Poradíte mi prosím?
Děkuji a přeji hezký den, Ing. Květoslava Kučerová

Recept:
Staroanglické zázvorové pivo
5 l horká voda
30 g čerstvý zázvor
sušené pivní kvasnice
2 ks citron
500 g jemný cukr krystal
Postup přípravy receptu
Čerstvý zázvor oloupeme, velkým nožem na plocho jej na prkénku rozdrtíme a vložíme do velké mísy. Zázvor zasypeme odváženým cukrem a zalijeme pěti litry vroucí vody. Nakonec přilijeme šťávu ze dvou citronů. Sušené pivní kvasnice v hrníčku zalijeme vlažnou vodou. Necháme 3 - 4 minuty oživit a vlijeme do zázvorové směsi. Základ na zázvorové pivo promícháme a necháme 24 hodin stát. Zázvorové pivo přecedíme do čistých lahví přes plátno a uzavřeme je korkovou zátkou. Nad hladinou musí zůstat nejméně 3 cm volného prostoru na tvořící se oxid uhličitý. Staroanglické zázvorové pivo podáváme dobře vychlazené ve vysokých sklenicích.
1.
25. 11. 2016 17:31
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Pro Vaše účely se hodí kvasnice Saflager S-04, nebo Danstar Nottingham.
Ovšem z receptu, který jste napsala bohužel nikdy pivo nevznikne.
Dovolím si Vám doporučit následující:
1x sladový výtažek Pale Ale + 30-35g chmele Bramling Cross dle požadované hořkosti + kořen zázvoru.
Výtažek rozmíchat s 12 l vody a zavařit, po začátku varu nasypat určené množství chmele a vařit 60 min. Na posledních 10-15 min. varu přidat cca 10dkg nastrouhaného zázvoru. Ochladit na zákvasnou teplotu 18-23°C a zakvasit doporučenými kvasinkami. Po vykvašení nalahvovat např. do PET lahví s přídavkem 3g cukru na 0,5l piva. Nechat asi 5 dnů v teplotě kvašení, pivo se nasytí co2.Po ztvrdnutí PET láhví přesunout do chladu okolo 4-8°C na 2-3 týdny. Pak již lze ochutnat domácí anglické zázvorové :-)
14.
25. 11. 2016 11:30
Michal se ptá:
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně kvasnic. Vím co je a jak se správně rehydratují kvasnice, ale už jsem několikrát četl o použití "startéru" kvasnic, ale nedočetl jsem se jak se takzvaný startér dělá. Děkuji
1.
25. 11. 2016 17:17
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Startér je zjednodušeně množení kvasinek pro další použití.
Jeden šikovný domovarník to skvěle zpracoval na svých stránkách, dovolím si vložit odkaz na jeho stránku o startéru.
http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/1147/starter
15.
24. 11. 2016 22:47
Lubomír Hruška se ptá:
Dobrý den
Koupil jsem Sadu Český ležák-světlý [Kvasnice: Brew Masters Pilsner]
Sladový výtažek jsem rozpustil v 22litrech a naměřil 1044 po uvaření a schlazení naměřeno 1060.
Bouřlivé kvašení začalo až po dvou dnech, probíhalo tři dny, již nekvasí naměřeno 1022.
Můžete poradit jak silné pivo jsem uvařil? Stočím do lahví a přidám dextrozu bude stačit 3g.
Děkuji za radu.
1.
25. 11. 2016 10:04
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Po chmelovaru stoupla hustota vlivem odparu při vaření,a zkoncentrování mladiny. Odpar není vždy stejný, záleží na konkrétních podmínkách varny.. Proto jste po chmlovaru naměřil hustotu 1060 což je přibližně 15°Plato. Je proto vhodné přidat něco vody navíc.
Uvařil jste tedy 15° pivo s obsahem alkoholu cca 5,25% obj. Pokud tedy opravdu kvašení skončilo, pokud hustota ještě klesne obsah alkoholu stoupne.
Počkejte 2 dny a pokud se již hustota nemění stočte pivo s přídavkem 3g dextrozy na 0,5l.
16.
15. 11. 2016 17:14
Jiří Fiala se ptá:
Zdravím, měl bych poměrně jednoduchou otázku, na kterou se mi bohužel nedaří najít odpověď. Uvařil jsem pivo plzeňského typu z Vaší sady. Držel jsem se návodu, pivo nyní kvasí, ale příjde mi že dost pomalu. Nyní je to 9 dní a mladina má stále 11% zbytkového cukru. Při průběžném měření klesnul cukr "pouze" o 1 % za 4 dny. Teplota mladiny je 10 - 11 stupňu celsia. Je to v pořádku? Nerad bych celých 20 litrů vylil do kanálu. Použité kvasnice jsou Brew Masters Pilsner.
Díky za odpověď
JF.
1.
16. 11. 2016 13:59
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Doporučil bych Vám zvýšit teplotu kvašení,alespoň na 13°C - 15°C. Až se kvašení rozjede pak postupně teplotu snížit.
Druhou možností je přidat další kvasinky.
Obecně platí, že při nižších teplotách kvašení je třeba zvýšit množství kvasnic.
17.
9. 11. 2016 21:07
Václav se ptá:
Dobrý den, pokud rmutovacím procesem bylo dosaženo více nezkvasitelných cukrů a tmavé pivo dále nekvasí, je vhodné při zrání přidat dextrózu ? Je pitelné, i když se dextróza nepřidá ? Jak dlouho trvá natlakování lahve při zrání piva ? Díky za odpověď.
1.
16. 11. 2016 14:04
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Že je pivo vykvašeno úplně, poznáte tak, že se 2-3 dny nemění (neklesá) hodnota zbytkového cukru. Při stáčení je nutné přidat dextrozu, pro nasycení piva co2. Lze také pivo nuceně nasytit co2 z lahve, to je však možné pouze při ležení v keg sudu.
Při ležení v lahvi po přídavku dextrozy je třeba ponechat lahve v teplotě kvašení min. 4-7dnů. V této době by mělo dojít k nasycení a je možné pivo uložit do chladu ke zrání.
18.
24. 10. 2016 23:42
Kazidrat se ptá:
Dobry den. Bydlim v Irsku a chtel bych si zacit varit vlastni pivo ceskeho typu. Zajima me, jestli a pod jakym nazvem se v anglicky mluvicich zemich da sehnat cesky chmel - zatecky polorany cervenak a sladek. Na zadny podobny nazev jsem tady v Dublinskem domovarnickem obchode nenarazil....
1.
25. 10. 2016 11:18
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Žatecký červeňák je ve světe známý jako "Saaz" , ostatní chmely hledejte pod svými českými jmény jako např. Sládek, Premiant atd...
Většinou je dostupný pouze Saaz, ostatní odrůdy nebývají tak často zastoupeny.
Zde např. eshop v Dublinu:
http://themottlybrew.ie/product/saaz-2015-4-2-alpha-pellets/

a jeden v Mountmellick, tady mají i Sládek:
http://www.thehomebrewcompany.ie/hops-pellet-hops-c-77_99.html

Vzhledem k cenám doporučuji, až budete v Česku nakoupit zásoby na našem eshopu :-)

19.
9. 10. 2016 19:49
Martin Pavlovč se ptá:
Dobrý den. Chtěl bych si doma uvařit pivo za pomocí sady český ležák http://vyrobtesipivo.cz/sada-cesky-lezak-p34 Otázka: obsahuje sada všechny suroviny co budu k výrobě potřebovat nebo je potřeba ještě něco přikoupit?
1.
11. 10. 2016 18:44
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.

sada obsahuje veškeré suroviny, které jsou potřeba k uvaření piva. Tedy sladový výtažek, chmel a kvasinky.
Doporučil bych Vám dokoupit cukroměr, který se bude určitě hodit, případně dextrozu, nebo fermentační dropsy pro láhvování.
20.
19. 9. 2016 14:15
Honza se ptá:
Jak správně zcezovat a slazovat a na co si dat pozor.dekuji
1.
20. 9. 2016 09:59
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
viz stránky www.jaknapivo.cz :

Účelem scezování je oddělit sladinu od mláta a ostatních pevných částic v díle.
Pro tento účel se využívá vrstva mláta s pluchami ječmene jako filtrační vrstva v nádobách určených pro scezování-scezovacích kádích,scezovačkách. Pro potřeby domovarníků zcela postačuje jednoduchá tzv. dvoukýblová scezovačka.
Scezování by nemělo probíhat příliš rychle, ani naopak příliš pomalu. Při rychlém scezování by se nevyplavily veškeré cukry z mláta a při pomalém scezování by naopak došlo k přílišnému vylouhování tříslovin z pluch, což má za následek pachutě v pivu.

Po odrmutování dílo pomalu přelejeme do scezovačky a necháme usadit mláto a kaly. Po usazení kalů začneme nejdříve podražením. Párkrát prudce otevřeme a zavřeme vypouštěcí kohout, aby se strhly a vypustily jemné kaly, které protekly falešným dnem při nalévání sladiny do scezovačky. Pak pomalu pustíme kohout asi na 1/3 průtoku a necháme sladinu odtékat. Nejdříve poteče ještě zakalená sladina, ale po několika litrech poteče již krásně čirá , průzračná sladinka. Zakalenou sladinu vracíme horem zpět do scezovačky.

V době, kdy čekáme na usazení kalů po nalití díla do scezovačky, si dáme ohřát vyslazovací vodu v množství podle receptu na 80°C. Až při cezení klesne v scezovačce hladina a začne se objevovat horní vrstva mláta, začneme podle potřeby přilévat ohřátou vyslazovací vodu.

Když se nám bude zdát, že je scezování pomalejší a sladina již hůře teče, můžeme vrstvu mláta proříznout vhodným nástrojem křížemkrážem a tím porušíme vrstvu jemných kalů, která scezování zhoršují. Je vhodné měřit cukroměrem koncentraci cukrů ve vytékající sladině a při cca 5% scezování ukončit, pokud již máme požadovaný objem sladiny. Čirou scezenou sladinu průběžně odléváme do varny a postupně ohříváme k provedení chmelovaru.

http://www.jaknapivo.cz/?p=92
21.
15. 9. 2016 11:29
Michal se ptá:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat.
Vařil sem Milk Stout 15,2 Plato.FG byla 1061 po 4 dnech kvašení se me FG zastavila na 1029.Alkohol vychází na cca 4,5 (což vychází na cca 11.Přidal sem laktozu 15 min před koncem chmelovaru která hustotu zvýšila.Podle čeho se dá vypočítat kolikátku pivo sem zkutečně uvařil,nebo o kolik se hustota po přidání laktozy zvýšila?Jak to příště zpočítat abych uvařil silnější pivo treba těch 15,2 plato.
Záleží taky kolik sem jí tam nasypal? Jestli 300 g,450g apod.?
Díky za reakci.....
1.
20. 9. 2016 09:54
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.

Nepíšete kolik piva jste vařil, budu tedy vycházet z várky 20 litrů.
Po scezení před chmelovarem jste si měl změřit hustotu celkového objemu. pokud byl jak píšete 1061 tedy cca 14,95% cukru. Měl jste tedy slabší 15ctku. Přidáním laktozy se samozřejmě zvýší výsledná hustota a to o cca 0,28% přidáním 100g na 20 litrů mladiny.
Kvašení se zastavilo na tak vysoké hodnotě, jelikož laktoza je nezkvasitelný cukr a také záleží na schématu rmutování, kdy vznikají další zkvasitelné i nezkvasitelné cukry.
22.
4. 9. 2016 18:48
Lukáš se ptá:
Dobrý den,

Chtěl bych si uvařit pivo. Jak to všude čtu na internetu tak z Toho vím uplný kulový. Jsem totální vokurka a potřeboval bych to vysvětlit. Např : ( Vem hrnec, nasyp do toho to hnědý, to je slad. A ted to pravou rukou zamíchej ) byl bych rád kdyby mi někdo poradil co si u vás zakoupit. Všechny názvy jsou mi cizí :) Děkuji za Vaší Trpělivost hezký den
1.
4. 9. 2016 20:00
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Předem by jste měl napsat, zda jste úplný začátečník, nebo již máte nějaké zkušenosti s výrobou a kvašením např. ovocných vín atd...
Pro úplný začátek doporučuji zakoupit některý z mladinových koncentrátů a 1kg kvasného cukru tj.dexrózy, maltózy, nebo jedno balení 1,7kg sladového výtažku světlého.
Výtažek naředíte ve vhodné nádobě - kvasná nádoba vodou, smícháte s kvasným cukrem, a necháte vykvasit. Poté stočíte do láhví, nebo PETek a necháte zrát. To je základ výroby domácího piva. Doporučuji pročíst návody na stránkách www.jaknapivo.cz
Pokud budete cokoli potřebovat, napište na náš email, nebo volejte na číslo v kontaktech.
23.
27. 6. 2016 20:58
Patrik se ptá:
Dobrý den, dnes jsem vařil své první pivo. Použil jsem český a mnichovský slad, chmel Premiant a Žatecký poloranný. Než jsem dal mladinu do spilky, ochutnal jsem a je poměrně dost hořká. Chtěl bych se zeptat, jestli je to normální a hořkost se vstřebá nebo je něco špatně. Popřípadě, dá se to nějak napravit ? Vše bylo poctivě váženo a dodržováno. Díky za radu.
1.
27. 6. 2016 22:02
vyrobtesipivo.cz odpovídá:
Dobrý den.
Větší hořkost před kvašením je v pořádku, vše se během kvašení a ležení ještě upraví.
Nemusíte mít obavy, vše je v pořádku.
24.
1. 6. 2016 18:55
Ondřej se ptá:
Dobrý den,
sháním "kvasinky pro horní kvašení. Poradíte kde je sehnat? V obchodě to neznali a tak se obracím sem. Děkuji.
1.
1. 6. 2016 21:33
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Kvasinky pro horní kvašení zakoupíte v našem eshopu na adrese: http://vyrobtesipivo.cz/kvasnice-svrchni-a20

těchto kvasinek je více druhú, podle toho, jaké pivo se chystáte vařit.
Kdyby jste napsal, pro jaký účel tyto kvasinky potřebujete mohu Vám doporučit ten správný druh.
25.
6. 3. 2016 20:08
Vladimír Laštovička se ptá:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Mám doma plastový box z Ikea. Mohu ho použít jako spilku ? Je vyroben z polypropenoveho plastu. Předem děkuji za odpověď. V. Laštovička.
1.
9. 3. 2016 20:58
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Osobně bych se ho jako spilku použít nebál.
Pro klid duše zkontrolujte jeho vhodnost pro styk s potravinami.
Začka skleničky s příborem.
26.
5. 3. 2016 21:25
Petr se ptá:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda po uvaření várky piva a přidání kvasnic Safláger w-34/70, je možné že se z jedenácti jednotek cukernatosti zastaví po třech dnech na pěti a už to neklesá??
Po stočení a nepřidání dextrózi se při ležení nevytvoří v pivu CO2. Pokud po stočení přidám předepsané množství dextrózy(3g na 0,5l), dochází k tvorbě CO2, ale má nasladlou chut.
Jak docílit dalšího poklesu cukernatosti? Proč pivo novytvoří CO2, ikdyž má vyšší zbytkový cukr?
Díky Petr
1.
9. 3. 2016 20:56
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Tato situace je typická především pro tmavá (černá) piva. Nepíšete jaké pivo a z jakých surovin a jaké rmutovací schéma - teploty, prodlevy.
Vypadá to, že rmutovacím procesem bylo dosaženo více nezkvasitelných cukrů a tyto již kvasnice nezpracují.
Proto se pivo zdá sladší a dále již nekvasí.
27.
29. 2. 2016 15:29
radek se ptá:
Dobry den uvaril som pivo zo zakladnych surovin, ale nekvasi tak ako by malo, trochu bublinkuje uz treti den, este sa nevytvorila ani pena. Mozno som urobil chybu ze som kvasinky rehydratoval v troche mladiny. Mladina pred zakvasenim mala cukornatost 18%. Je to spodne kvasene teplota 12°C. Mozem znovu pridat rovnake kvasinky aby sa to rozbehlo?
1.
1. 3. 2016 23:15
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Záleží na druhu kvasnic, které jste použil.
Některé mají pomalejší nástup kvašení. Rehydratace v mladině není tak velká chyba, aby kvasinky nezačaly kvašení.
Doporučuji Vám počkat jeden den, pokud se neobjeví známky kvašení. Potom můžete zkusit mladinu pořádně provzdušnit-promíchat a přidat stejné rehydrované kvasinky.
28.
12. 2. 2016 15:58
Martin Chromek se ptá:
Dobry den. Robim pivo s koncentratu Belgicke Ale. Dosiahnem dobreho vysledku ked namiesto kandizovaneho cukru pouzijem maltozu? Mam objednany aj ten kandizovany cukor ale idem robit dve varky tak neviem ci do jednej dam cukor a do druhej maltozu alebo pol na pol. Alebo mam maltozu pre tento druh piva vynechat a pouzit radsej dextrozu? Dakujem
1.
14. 2. 2016 11:08
Vyrobte si pivo odpovídá:
Pro koncentráty typu belgické ale je doporučeno použití kandis cukru pro autentičnost receptu.
Pokud použijete jenmaltózu, nebo dextrózu dosáhnete rovněž dobrých výsledků.
29.
4. 2. 2016 21:39
Méďa se ptá:
Dobrý večer,
obracím se na Vás s dotazem. V neděli jsem uvařil svou první várku pšeničného piva, kvasnice svrchní. Mladé pivo umístěno v místnosti při teplotě 20 - 21 stup. C. Dnes ráno přestalo už kvasit. V návodu psána doba kvašení 5 - 7 dní. Jsem na 4 dnech - je to v pořádku? Mám to změřit cukroměrem a případně hned při 3,5 - 4% stočit do lahví a jak je to s nasycením CO2? Mám přidat dextrózu do lahví při stáčení mladého piva? Děkuji za případnou odpověď. S pozdravem. Méďa
1.
6. 2. 2016 12:45
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Pokud kvasíte při cca.21°C může být kvašení již u konce.
Každopádně se řiďte podle měření cukroměrem. Při 3,5-4% zaláhvujte bez přídavku cukru.
Pokud máte pivo prokvašeno pod 3,5% zbytkového cukru, přidejte 3g dextrozy na 0,5l.
30.
21. 1. 2016 05:43
Jiří se ptá:
Dobrý den, měl jsem problém vycedit příliš najemno našrotovaný slad. Na kladívkovém šroťáku na nejhrubší síto to stále nebylo ono. Čím tedy doporučujete slad našrotovat?? A proč už slad nedodáváte našrotovaný jako dříve? Děkuji za odpověď.
1.
25. 1. 2016 18:59
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

Slad se doporučuje drtit na válcových šrotovnících, kde se zrno zmáčkne a né rozbije a plucha zůstane víceméně celá.
Což má právě dobrý vliv na kvalitu zcezování.
Náš postarší šrotovník nevydržel nápor zákazníků a po pár letech statečného šrotování to vzdal :-)
31.
18. 1. 2016 18:47
Marek se ptá:
Dobry den, v tomto recepte http://www.vyrobtesipivo.cz/files/navod%2030l%20ze%20surovin.pdf uvadzate 2 druhy kvasnic. To znamena ze mam pouzit, oba, alebo si mozem jeden z nich vybrat?

Dakujem.
1.
20. 1. 2016 09:35
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

Kvasnice v návodu jsou napsány jako příklad, které typy se dají použít.
Samozřejmě si vyberte jeden druh, který máte k dispozici a ten použijte.
32.
17. 1. 2016 12:15
Vladimír Laštovička se ptá:
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jaký průměr mají mít dirky, při výrobě scezovacího kýble. Jaký vrták použít ? Děkuji.
1.
20. 1. 2016 09:25
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

Dírky pro výrobu tzv. dvou kýblové scezovačky zvolte v rozmezí od 2 do 3mm.
33.
11. 1. 2016 20:18
jiri se ptá:
Dobry den.prosim Vas mam takovy dotaz.Stane se neco se sladem,kdyz se skladuje pri -10'C ?.Mam ho totiz v garazi a trosku u nas prituhlo.Dekuji za odpoved.
1.
20. 1. 2016 14:42
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Pro slad mráz problém není.
Optimální teplota pro skladování sladu je 0-25°C bez přímého působení světelného záření v čistém a suchém skladu.
34.
31. 12. 2015 08:34
jiri bartonik se ptá:
Dobry den.Prosim vas a co se stane kdyz se da do lahvi ne dextroza a maltoza.Ja jsem si to popletl a nahodou ji tam dal.A ted ctu vasi odpoved panu petrovi ze neni vhodna.Je pivo znicene tou maltozou?dekuji za odpoved.
1.
31. 12. 2015 08:49
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Pivo v žádném případě není zničené.
Jen nejspíše nedojde k požadovanému nasycení.
Je opravdu lepší použít dextrózu, nebo obyč. krystalový cukr.
35.
21. 12. 2015 06:38
Tomáš se ptá:
Jak to prosím dělají pivovary,že při stáčení a odležení piva v lahvích se jim na dne neukladají kvasinky a kaly po odlezeni.chci nechat pivo dozravat v sudů ale bojím se toho že při narazeni sudu mi potece pivo ze DNA zakalené.
Diky
1.
20. 1. 2016 09:31
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

V pivovarech se před stáčením do láhví a sudů používá filtrace křemelinou.
Filtrací se pivo zbaví všech kalů a jiných sedimentů.
Pokud dáte domácí pivo k ležení do sudu, nejlépe je před naražením se sudem již nemanipulovat, aby se kvasnice nezvířily.
Samozřejmě na začátku poteče nějaký kal, ale po odčepování cca 2-3 piv budete mít pivo krásně čiré.
Tady záleží na kvalitě použitých kvasnic, zda udělají na dně sudu pevný sediment.
36.
20. 12. 2015 12:34
Tomáš se ptá:
Kde se prosím dají sehnat nějaké recepty na pivo lezackého tipu ze základních surovin.diky
1.
9. 1. 2016 19:17
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

Doporučujeme navštívit stránku http://www.jaknapivo.cz/ , kde získáte základní recept na světlý ležák.
Dále stránky některých domovarníků, kteří zveřejňují své recepty.
http://divokypstros.webnode.cz/
37.
7. 12. 2015 20:58
Petr se ptá:
Dobry den,chtěl bych se zeptat kdy mam přidavat dextrozu nebo maltozu?abych docilil pěnivosti piva a co2.a v jakem poměru se přidava?
Děkuji
1.
7. 12. 2015 22:38
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dextrózu přidávejte při stáčení mladého piva do lahví, nebo soudků v poměru 3g/0,5l. piva. Maltózu pro tento není příliš vhodná.
38.
7. 12. 2015 10:19
jiri se ptá:
Dobry den.Chci se zeptat.Daval jsem cukr do lahvi a 5 l.soudku 3g.na 0.5 l.piva.Cukr obycejny.Dodaval jsem ho,kvuli pozdnimu staceni po hlavnim kvaseni.Pivo pomerne bourlive penilo.Hned po nasypani cukru.Je to v poradku?A jeste mam dotaz.Mate v prodeji refraktometr?Jekuji za odpoved.
1.
7. 12. 2015 22:35
Vyrobte si pivo odpovídá:
Pěnění piva po přidání cukru, nebo dextrózy je v pořádku, lze omezit použitím fermentačních dropsů.
Refraktometr bohužel v nabídce nemáme.
39.
4. 12. 2015 20:01
jiri se ptá:
Prosim Vas.Mam jeste dotaz.Varim vzdy na 50 l.piva na 2 rmuty.Davam 12 kg sladu,Vysledek 45-48l.pivka.Muj problem je,je je to vzdy 15% az16% kdyz dam dve tak mam dost.Jak docilit 12% ? Dekuji.
1.
4. 12. 2015 20:12
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Dáváte příliš mnoho sladu.
Pro 50 litrů 12% piva použijte cca 10kg sladu.
Vody na vystírku by mělo být cca 40 litrů-tedy na každý 1kg sladu/4 litry vody.
Na vyslazení použijte cca 32 litrů vody.
Celkově by Vám poté mělo vyjít cca 50 litrů 12% piva.
40.
4. 12. 2015 19:47
jiri se ptá:
Dobry den vsem.Poradte mi prosim.Muzu pro sekundarni kvaseni pri pozdnim staceni pridat do lahvi misto dekstrozy nebo maltozy i obycejny cukr?A jeste mam dotaz.muze caste sbirani deky pri hlavnim kvaseni nejak neco ovlivnit?Dekuji za odpoved.
1.
4. 12. 2015 20:02
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Můžete použít i obyčejný cukr krystal, nebo kostkový. Ve stejném poměru jako např. dextrózu - tedy 3g/0,5l.
V tomto množství to nebude mít na chuť piva žádný vliv.
K druhému dotazu, deka se doporučuje sbírat pouze u spodního kvašení a to po asi 3.-4. dnu, abychom sebrali kaly a zbytky chmele vynesené pěnou na hladinu.Časté sbírání může způsobit zavlečení kontaminace do kvasící mladiny.
41.
7. 11. 2015 17:16
milan792 se ptá:
Dobry den chtěl bych jse zeptat proč my pivo zkyselalo
1.
7. 11. 2015 21:04
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Pravděpodobně došlo ke kontaminaci piva nechtěnnými mikroorganizmy při vaření, nebo kvašení piva.
Je velice důležité dodržovat pečlivou čistotu nádob a pomůcek při přípravě piva a vše řádně sanitovat.
Ke kontaminaci mohlo dojít již při chlazení, nebo zakvášení mladého piva, kdy se do něj dostaly mikroorganizmy, které zpusobily zkysnutí.
42.
8. 10. 2015 19:46
Daniel se ptá:
Dobrý den. Prosím o radu jak správně rozkvasit sušené kvasnice pro spodní kvašení Saflage W34/70 nebo S-23 před přidáním do mladiny. Vařím ze základních surovin klasický ležák. Mám představu, že je dám do převařené vody cca 1dcl o teplotě 23st., a teď nevím kolik k tomu můžu přidat sladiny aby se mi rozkvasily (kvůli osmotickému tlaku apod). Stačí toto cca 3-4h před přidáním do mladiny? Je logické že to nejde dříve, protože sladinu např. den předem nemám.
Mám za sebou první várku, bohužel kvůli tomuto kroku jsem ji musel vylít do kanálu, kvašení totiž vůbec neproběhlo, kvasnice jsem rozmíchal pouze ve vodě cca 1h před přidáním do mladiny.
Není také chybou, když mám zchlazenou mladinu cca na 20st., a přidám takto rozkvašené kvasnice, které mají cca pokojovou teplotu, nebo je nutno to ještě snížit na požadovanou teplotu pro spodní kvašení, tedy okolo 12st. ?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
1.
9. 10. 2015 14:56
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Výrobce uvádí:
Nejdříve namočit kvasnice do čisté, sterilní vody nebo do sterilní mladiny při teplotě 23°C+ – 3°C. Množství tekutiny by mělo být 10x větší než je váha kvasnic. 15-30 min. lehce míchat, až vznikne kašička. Dále dalších 30 minut lehce míchat. Teprve teď jsou kvasnice vhodné na kvašení a pro použití v kvasné nádrži.
Doporučuji Vám rozkvašovat pouze ve vodě 1 dcl (sladinu nepřidávat) dle návodu a po cca 1 hodině přidat 1dcl sladiny, nebo 1dcl vody s lžičkou dextrozy.
Po dalších cca 30 minutách by měly být viditelné známky vitality - pěna na hladině.
Nyní lze rozkvašené kvasnice nalít do mladiny.
Postupně ke kvasnicím do větší nádoby přilévejte mladinu, pro vyrovnání teplot a okysličení.
Rozdíl mezi teplotou mladiny a kvasnic by neměl být větší než 5°C.
Je možné zakvasit do mladiny o teplotě 20°C a poté uložit na místo s doporučenou teplotou tj.12°C, kde postupně schladne.
Důležité je řádně promíchat, nebo několikkrát z výšky přelít mladinu pro provdušnění.
43.
21. 9. 2015 16:15
Radek se ptá:
Zdravím chtěl jsem se zeptat na sadu Domácí pivo Horal. Bylo vynikající. Chci koupit 2ks tohoto balení. Můžu to vařit stejně jako s jedním balením, když všeho bude dvojnásob ?
1.
21. 9. 2015 19:03
Vyrobte si pivo odpovídá:
Samozřejmě, pokud máte dostatečně velký hrnec :-)
Musíte počítat s dvojnásobným množstvím i do kvasné nádoby.
Případně mohu doporučít některou ze sad se sladovými výtažky, které jsou počítány na 20 litrů výsledného piva.
44.
5. 9. 2015 15:10
Ondra se ptá:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli budete doplňovat nabídku chmelů? Zajímal by mě hlavně Kazbek (granule i hlávky), ŽPČ (hlávky), delší dobu nejsou skladem. A pak nějaké zahraniční, jestli neplánujete? Např. Simcoe, Summit, Galaxy, Mosaic, Centennial, Chinook, Fuggle, Topaz atd. Ještě dotaz, jestli se nedá sehnat sladový výtažek tekutý pšeničný, ale i sušený by stačil. Jinak jsem s vašimi službami moc spokojen. Když chci vařit pivo, tak objednávám u Vás. Fajn ceny a že posíláte přes Zásilkovnu. Děkuji za odpověď a ať se daří.
1.
5. 9. 2015 22:23
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Jsme rádi, že jste s našimi službami spokojen. K vašemu dotazu na chmely, zahraniční odrůdy se snažíme objednávat dle aktuální nabídky dodavatelů.Objednáno máme Galena, Summit, ŽPČ a KAzbek bude doplněn v nejbližší době. Pšeničný výtažek v nejbližší době nebude sklladem.
45.
28. 7. 2015 10:13
Stanley se ptá:
Dobry den,
jakou barvu piva mohu ocekavat pri pouziti svetleho sladoveho extraktu z vasi nabidky prosim?
Planuju pouzit 1,7kg na konecnych 11 litru piva.
Je nejaka moznost tuto barvu zosvetlit / ztmavit behem procesu varu a kvaseni mimo pouziti jineho extraktu?
Dekuji
1.
28. 7. 2015 10:40
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobry den.
Barva piva ze světlého slad.výtažku by měla být v rozmezí 6-11 EBC ,tabulku barev lze najít na internetu.
Ztmavení během varu a kvašení, lze do jisté míry dosáhnout oxidací mladiny, tj. větším kontaktem mladiny se vzduchem (přelévání,provzdušnění atd.)
Spíše bych doporučoval použití menšího množství tmavého výtažku, nebo výluhu z barvícího ,nebo jiného tmavšího sladu.
46.
18. 5. 2015 14:24
Tomáš se ptá:
Jak je hodné důležité po chmelovaru prudké schlazeni dekuji
1.
19. 5. 2015 17:49
Vyrobte si pivo odpovídá:
Rychlé ochlazení mladiny po chmelovaru je důležité, proto aby se snížili riziko kontaminace divokými kvasinkami a mikroorganizmy ze vzduchu. Po schlazení a zakvašení mladiny pivovarskými kvasnicemi se riziko snižuje.
47.
6. 3. 2015 04:36
Stanley se ptá:
Prosím o vysvětlení zkratek na pivních etiketách, např: IBU 17, BLG 18°, ABV 8,5%. Děkuji!
1.
6. 3. 2015 21:01
Vyrobte si pivo odpovídá:
Hodnota IBU - International Bitterness Units je údaj, který uvádí hodnotu hořkosti piva.
1 jednotka IBU znamená 1 miligram alfa hořkých kyselin v litru piva.

Jednotky Blg udávají koncentraci sacharózy s vodou v Ballingových stupních při 20°C.
Ballingovy stupně udávají, kolik gramů cukru (nebo veškerého extraktu) je obsaženo ve 100 g tekutiny.
Tyto stupně tedy udávají hmotnostní (váhová) procenta cukru (extraktu).

ABV – alcohol by volume“ znamená alkohol podle objemu a označuje objemové procento alkoholu.
48.
30. 1. 2015 14:13
Denis se ptá:
Dobrý den, potřebuji poradit. Chystám se na na svoje první vaření piva ze surovin a v textu receptu je u prvního rmutování uvedeno :
"zbylou 1/3 (rmut) vždy pomalu zahřívat nejlépe 1°C/min na
62°C a prodleva 25min"
Co přesně znamená prodleva 25 min? Nechat stát rmut 25 min a udržovat teplotu 62°C? Nebo vypnout topení na 25 minut? Nebo úplně odebrat ze sporáku?
Děkuji za odpověď
1.
31. 1. 2015 11:45
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
První možnost je správně.
Nechat stát rmut 25 min a udržovat teplotu 62°C.
49.
28. 1. 2015 13:41
Zdeněk vondrák se ptá:
Dobrý den.Potřeboval bych poradit z jaký koncentrát koupit abych měl výslednou chuť piva obyčejnou 10 a nebyla hořká spíše sladčí pivo.Děkuji všem za info.Zdenda Vondrák
1.
28. 1. 2015 16:47
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Doporučil bych Vám koncentrát Gozdawa Pils.
50.
15. 12. 2014 21:32
šritt petr se ptá:
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o vysvětlení pojmu surogace. Díky
1.
19. 1. 2015 17:24
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Surogace znamená Nahrazování tradičních surovin (slad) náhražkami.
Vy patrně máte na mysli dodání cukru pro druhotnou fermentaci, kdy mladé pivo zcela vykvasí a nezbyde žádný zbytkový cukr pro nasycení v ležáckých nádobách.
51.
7. 12. 2014 20:46
jiří se ptá:
dobrý den mladina po uvaření má 15% cukru a po vykvašení
2% jak mám vypočítat kolik asi stupňů bude mít pivo
1.
19. 1. 2015 17:26
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Pivo bude mít 15 stupňů - řečeno zjednodušeně patnáctka.
52.
3. 12. 2014 20:05
vaclav se ptá:
Co je pricinou ze v hlavni kvaseni probehlo behem 4dnu.pouzil jsem svrchni kvasnice golden 300ml na 60 l piva.kvaseni probehlo pri teplote 21stupnu celsia.na zacatku byla cukernatost 13 a ted za 4dny je cukernatost 4.je to zavadou ze hlavni kvaseni probehlo tak kratkou dobu?
Diky
1.
3. 12. 2014 20:34
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Teplota 21°C pro svrchní kvasnice je v pořádku. Příčinou je pravděpodobně velké množství buněk v těch 300ml. Nepíšete jak husté byly kvasnice, co jste nalil do spilky.
Rychlost kvašení na závadu nebude. Jen kvasnice , protože jich bylo více, dříve mladinu vykvasily.
53.
1. 12. 2014 14:43
Tomáš se ptá:
Co je prosím za číslo u koupeneho piva např.zlato pramen 11?to číslo 11 je bráno podle cukernatosti před hlavním kvašením?dekuji
1.
1. 12. 2014 16:45
Vyrobte si pivo odpovídá:
Ano toto číslo znamená EPM-extrakt původní mladiny, tedy zjednodušeně obsah cukru před kvašením.
54.
27. 11. 2014 12:21
Tomáš se ptá:
Jak se prosím provádí zkouska zcukreni?nějakou kovovou zkouškou kde se da ten jod sehnat?
1.
30. 11. 2014 20:20
Vyrobte si pivo odpovídá:
Zkoušku zcukření provádíme jódovým roztokem, kdy na vzorek sladiny o teplotě 20°C kápneme roztok jódu.
Pokud dojde k zabarvení do modra, nebo šedomodra jsou přítomny škroby a ještě není vše zcukřeno.
Pokudk zabarvení nedojde je vše v pořádku a je zcukřeno.
Doporučuji použít roztok prodávaný pod názvem Betadine.
55.
25. 11. 2014 10:21
Tomáš se ptá:
Čím tedy zmerim hodnotu měrnou hustotu?
1.
30. 11. 2014 20:16
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Cukroměrem, nebo hustoměrem.
56.
25. 11. 2014 07:50
vaclav se ptá:
Dory den,jak se prosím počítá % alkoholu v pivu když mám například před hlavním kvašením naměřenou cukernatosti 13?dekuji
1.
25. 11. 2014 08:20
Vyrobte si pivo odpovídá:
Odpověď o příspěvek níže.
57.
24. 11. 2014 21:02
Markéta se ptá:
Dobrý den, jaký je rozdíl mezi sadami : Sada se sladovými výtažky a Sada se základními surovinami?
Chtěla bych jednu sadu koupit tátovi k Vánocům. Musím k sadě něco dokoupit nebo uvaří pivo pomocí této sady a víc není potřeba?A podle čeho vybírat kvasnice? děkuji, moc pivu nerozumím :)
1.
25. 11. 2014 08:18
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.

Všechny sady obsahují veškeré suroviny k uvaření piva, včetně receptu-návodu.

U sady se surovinami se postupuje od začátku,tedy postupné zahřívání díla (rmutování), scezování, chmelovar,atd...
U sad s výtažky se začíná přímo chmelovarem, jelikož výtažek pouze naředíte vodou. Dá se tedy říci, že sady s výtažky nejsou tak náročné na čas,práci a vybavení.
U kvasnic je to složitější a lze použít pro daný druh piva více kmenů (druhů), záleží na zkušenostech či doporučení.
Pro začátek bych doporučil objednat kvasnice defalutně zatržené u každé sady.
58.
23. 11. 2014 12:08
Jiří Šatka se ptá:
jak se měří obsah alkoholu v pivu?
1.
25. 11. 2014 08:08
Vyrobte si pivo odpovídá:
Alkohol v pivu lze vypočítat měřením hustoty pivní mladiny před a po kvašení.

Hodnoty doplňte do vzorce:

((OGs-OGf): 7,45) + 0,2 = % Alkoholu

Příklad: ((1040 - 1010) : 7,45) + 0,2 = 4,2 % Alkoholu

Vysvětlivky:
OGs = měrná hustota počáteční (před kvašením)
OGf = měrná hustota finální (po kvašení)
7,45 - konstanta
0,2 - alkohol vytvořený při druhotné fermentaci
ALKOHOL - obsah alkoholu v %
59.
23. 11. 2014 08:18
tomáš se ptá:
Je mozne pri hlavnim kvaseni mlade pivo obcas promicha?usazene kvasinky na dne se provzdusni.ma to ejaky smysl?
1.
25. 11. 2014 07:58
Vyrobte si pivo odpovídá:
Při hlavním kvašení se pivo nemíchá. Provzdušnit můžete před kvašením, tedy před přidáním kvasnic.
60.
11. 11. 2014 18:25
Tomáš se ptá:
Dobrý den,dají se konzervovat kvasinky po vykvaseni piva spodní i svrchní na použiti další várky?připadne jak často za sebou je mohu použit?dekuji
1.
13. 11. 2014 17:44
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Konzervovat určitě né. Ale dají se uložit do lednice a znovu použít do jednoho až dvou týdnů po uložení.
Kvasnice slijte i s trochou piva do sklenice a po usazení pivo slijte a sklenici doplňte převařenou a schlazenou vodou.Toto můžete opakovat vždy po usazení kvasnic.
Kvasnice se doporučuje požít nejvýše 4x za sebou.
61.
11. 11. 2014 18:23
Tomáš se ptá:
Dobrý den jak dlouho mi vydrží uvařene,uleželé pivo než se skazí.dekuji
1.
13. 11. 2014 17:40
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Při správném skladování vydrží domácí pivo půl roku i více.
62.
3. 10. 2014 17:47
Roman se ptá:
Dobrý den,
koupil jsem u vás sadu surovin pro vaření piva, konkrétně vídeňský ležák. Vše probíhalo podle plánu až na pár začátečnických chyb. Jednak jsem mláto špatně scedil takže ve spilce na dně byla vrstva i s kvasnicemi. Kvašení myslím proběhlo v pořádku několikrát jsem sbíral hustou pěnu. Po zalahvování, ale zřejmě nedošlo k dozrání jednak plastové lahve nebyly natlakované, už to se mně nezdálo, a po otevření je to pořád taková voda která je cítit mladině ale jinak nic, podotýkám že u všech lahví které jsem před tím desinfikoval a vymyl.Některé chyby v postupu zřejmě způsobily, že pivo je nepitelné. Chci se tedy zeptat kde se stala ta zásadní chyba mohla stát. případně jestli to lze ještě zachránit. Nebo aspon pro poučení do budoucna :) Děkuji za odpoved.
1.
3. 10. 2014 20:35
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Chyba v cezení a menší zbytky mláta ve spilce, by neměly být až takový problém.
Nepíšete jestli jste do láhví přidával cukr na dokvašení, nebo stáčel se zbytkovým cukrem, tady bude zřejmě ta chyba.Dá se to ještě zachránit.
Doporučuji vám přidat do láhví 3g dextrozy, nebo cukru na 0,5l. piva a láhve nechat asi 4-7 dní v pokojové teplotě.
Pokud jsou v pivu ještě živé kvasinky, pivo se nasytí co2 a získá říz.
To poznáte tak, že se pet láhve natlakují a ztvrdnou. Potom dejte pivo k ležení do teploty 0-5°C.
63.
26. 9. 2014 12:35
Tomáš se ptá:
Dobrý den,jak poznam po stočení piva spodní kvasnice,chci je uskladnit a použit do nove varky kvašení dalšího piva,Slil jsem je do sklenice zavařovací a čekám az se usadí pote odliji pivo a doleji prevarenou vodou jak jste již radil v předchozím dotazu,kvasinky zůstanou při dne s mlatem?to cele co je usazené mám nalit do fermentační nádoby s novým nevykvasenym pivem?
Diky
1.
27. 9. 2014 20:03
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Spodní kvasnice poznáte snadno-je to gelovitá vrstva na dně spilky,barvy světle hnědé.
Pokud máte na dně kvasnice s mlátem, je něco špatně. Mláto by ve spilce již nemělo být.
Usazené kvasnice můžete použít pro další várku,
Určite, ale né všechno.Použijte cca 100ml kvasnic na kvašení 20litrů piva.
64.
25. 9. 2014 22:31
tomas se ptá:
Jaký je rozdíl mezi dextozou a maltozou?děkuji za odpoved
1.
27. 9. 2014 19:54
Vyrobte si pivo odpovídá:
Maltóza neboli sladový cukr (dříve také běžně maltosa) je disacharid, který je tvořen dvěma molekulami D-glukózy spojenými α(1→4) vazbou. Uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene.
Dextroza, tedy Glukoza-hroznový cukr je monosacharid, který je volně obsažen zejména v hroznovém víně, ale také v ovoci květním nektaru a medu. Kaloricky je glukóza stejně vydatná jako cukr řepný, má však nižší sladivost, přibližně o 20%
65.
24. 9. 2014 10:41
tomáš se ptá:
Jak se prosim daji namnozit kvasinky?jak dlouho vydrzi ulezele pivo nez se skazi?
Diky
1.
27. 9. 2014 19:46
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Kvasinky jednoduše namnožíte vykvašením várky piva,kvasnice pok seberete a můžete použít pro další várku.
Stočené pivo, při správném skladování vydrží i půl roku.
66.
23. 9. 2014 11:55
vaclav se ptá:
Je zapotřebí dávat při stáčení do lahvi dextozu?
1.
23. 9. 2014 22:35
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dextroza není nutná, pokud pivo stočíte dříve s vyšším zbytkovým cukrem.
U ležáků cca mezi 4-4,5%.
67.
22. 9. 2014 09:04
tomas se ptá:
Jaké jsou lepší kvasinky spodní nebo vrchní bez ohledu na teplotu.
Diky
1.
22. 9. 2014 12:28
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Nelze určit,které kvasinky jsou lepší.
Každé jsou určené pro jiný druh piva a výrobní postup (kvašení). Záleží jské pivo Vám více chutná.
Spodní kvasinky jsou určeny pro ležáky a piva typu pils,bock atd.jsou neutrální bez ovocných aromat.
Svrchní kvasinky jsou určeny pro piva typu ale, IPA,ameerican pale ale, stout, porter atd. kde vytvářejí ovocnější vůně v pivu.
Dále pak kvasinky svrchní pro pšeničná piva jsou specifické svou produkcí aroma banánového a hřebíčku,
Každé pivo chce prostě své kvasinky k danému stylu určené.
Takže odpověď na Vaši otázku v zásadě neexistuje,
68.
9. 9. 2014 22:04
Dan se ptá:
Chci si uvarit Black IPA - kdy mam pridat prazeny slad, az tesne pred koncem rmutovani? 90min pri 67C
1.
12. 9. 2014 12:53
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Na tuto otázku existuje více odpovědí. Vše záleží na receptu a hlavně vaší chuti.
Pokud máte raději pivo s vyšší praženou hořkostí a "kávovými" tóny , lze přidávat pražené slady před koncem nebo v průběhu rmutování,
V iopačném případě lze tyto slady přidat do ohřáté vyslazovacví vody. Při tomto postupu se pržené chutě omezí,
Lze také použít odpluchované verze sladů pro ještě větší eliminaci specifické hořkosti pražených sladů a obilnin.
69.
3. 9. 2014 12:57
FRANTA se ptá:
Dobrý den, můžu použít vinné kvasinky na domácí výrobu piva?
1.
3. 9. 2014 20:18
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Použití vinných kvasinek pro výrobu piva nedoporučuji.
Raději použijte pivní kvasinky k tomuto účelu vyšlechtěné, než vinné kvasinky s nejistým výslednkem.
70.
2. 9. 2014 09:53
Rosťa se ptá:
Dobrý den,
jak se dají uskladnit kvasnice, které zůstaly po stočení piva tak aby jsem je mohl znova použít zhruba za dva týdny (je-li to vůbec možné)
1.
2. 9. 2014 19:54
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Samozřejmě to možné je a mnoho domovarníků to i dělá.
Husté kvasnice po stočení piva slijte např. do větší zavařovací sklenice i s trochou piva a nechte v lednici usadit.
Po usazení kvasnic cca druhý den pivo slijte a doplňte čistou převařenou a vychlazenou vodou. Toto opakujte asi 2x.
Poté již můžete kvasnice uskladnit v chladu, nejlépe v teplotě co nejblížší 0°C, ale klidně i v lednici. Můžete také přidat cukr, nebo dextrozu jako výživu pro kvasnice, asi cca kávovou lžičku na 0,5l kvasnic.
Důležité je dodržet čistotu a všechno pořádně sanitovat.

Další možností je nechat kvasnice celých 14 dní na pivu, které stočíme s kvasnicemi.Opět nejlépe co nejblíže k 0°C.
I takto "ošetřené" kvasnice mi bez problémů po 2 týdnech vykvasí novou várku.
71.
30. 8. 2014 21:13
tomas se ptá:
Dobrý den zjišťují základní info k výrobě piva,můžete mi prosím zaslat nějaké recepty - postupy k vyrobe .připadne bych si u vas objednal suroviny dekuji
1.
30. 8. 2014 22:52
Vyrobte si pivo odpovídá:
Dobrý den.
Doporučuji navštívít stránku www.jaknapivo.cz , tam naleznete základní informace.
Pro začátek bych Vám doporučil některou ze sad se sladovými výtažky, pokud chcete přímo vařit ze surovin, sadu se surovinami, které obsahují jak návod, tak rozpis jednotlivých surovin.

V poradně se budeme snažit odpovídat na Vaše dotazy, týkající se nejen vaření piva, ale i otázek na naše zboží.

Poslední přidané zboží

Safcider

Cena: 63,00 Kč

Kyselina citrónová 250g

Cena: 35,00 Kč
Pivařka - Tajemství domácího pivovarství

Pivařka je ryze český, v našich poměrech zcela unikátní projekt. Tři nadšenci do domácího vaření piva se jednoho dne rozhodli, že osloví ostatní domavarníky, vyberou od nich ty nejlepší a nejověřenější receptury a vydají je. Jako inspiraci pro další. Podařilo se shromáždit 100 zcela unikátních receptů!

Vychází 5.4.2017

Zakoupíte na našem eshopu.

Doručení zásilek

                                                                                        

 

   

   

 

Přihlášení

Rychlý kontakt

Na Váš dotaz odpovíme co nejdříve.

Doporučujeme

Etiketa ovoce

Cena: 5,00 Kč

Chmel Cascade CZ

Cena: 105,00 Kč

Kvasinky sektové

Cena: 45,00 Kč