- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
Kvasnice
Méně často seženeme i kvasnice tekuté, které jsou již nabízeny speciálně pro daný pivní styl. (Wyeast, Whitelab)
Kvasnice dělíme podle teplot použití na svrchní 15-25°C a spodní 8-12°C.
Svrchní kvasnice použijeme zejména pro kvašení piv typu ale, porter, stout atd.
Speciálně vyšlechtěnými kmeny svrchních kvasnic se kvasí piva pšeničná, kterým dodávají nezaměnitelnou vůni po banánech a hřebíčku.
Použití spodních kvasnic je typické hlavně pro piva plzeňského typu a ležáky.
Pro domovarníka je také vhodné navštívit blízký restaurační minipivovar, kde se dají kvasnice zejména spodní snadno získat od místního sládka a někdy i s dobrou radou navíc.
Kvasnice by se měly vždy uchovávat v čistých desinfikovaných nádobách v chladu.