- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
Suroviny
Představení základních surovin pro výrobu piva doma.
Pro výrobu piva jsou potřebné čtyři základní suroviny a to voda, slad, chmel a kvasnice. Popíšeme zde u nás nejčastěji dostupné druhy surovin, které lze použít v domovarnictví.
Voda
Abychom dosáhli prvotřídní kvality našeho piva, měla by voda pro vaření být co nejměkčí. Většina domovarníků používá vodu z veřejné sítě, která je nezávadná a vesměs dobré kvality. Také můžeme použít vodu z vlastní studny, pramene, nebo oblíbené studánky, pokud máme jistotu zdravotní nezávadnosti, nebo vodu balenou. Při použití vody z kohoutku bychom ji měli nechat odstát, nebo převařit, aby vyprchal chlór, kterým se voda ve vodárnách upravuje.
Slad
Ječný slad je nejzákladnější surovinou pro výrobu piva, pro sladování se používají také jiné obiloviny jako např. pšenice a žito. A také přídavky nesladovaných obilovin zejména pšenice, oves, žito, kukuřice, proso, rýže atd.
Chmel
Při výrobě piva má chmel nezastupitelnou úlohu. Vaření chmele dochází k vylučování různých látek do piva. Jsou to různé hořké pryskyřice, silice a třísloviny. Zastoupení těchto látek je v každé odrůdě jiné, proto chmel dělíme na dvě základní skupiny a to na hořké a aromatické odrůdy. Látky z chmele také pomáhají při chmelovaru srážet bílkoviny a tím vzniká tzv. lom mladiny. A v neposlední řadě hořké látky z chmele napomáhají konzervaci mladiny.


