Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-15 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
28.12.2020
Suroviny

Slad

Slad plzeňský

Je hlavní surovinou pro výrobu většiny ležáků a piv plzeňského typu. Pivu dodává zlatavou barvu a sladové aroma

Slad mnichovský

Také zvaný bavorský se používá pro zvýšení barvy piva, kde byl použit pouze plzeňský slad. Též do polotmavých a tmavých piv. Zvýrazňuje sladové aroma a zlepšuje stabilitu pěny hotového piva.

Slad karamelový

Dává pivu tmavě měděnou barvu a jemně karamelovou příchuť. Působí pozitivně na stabilitu piva. Používá se do polotmavých, tmavých a speciálních piv.

Slad barvící

Tradiční použití tohoto praženého sladu je při výrobě tmavých piv. Dodává pivu tmavou až černou barvu a pražené aroma.

Slad pšeničný

Tento slad se používá k výrobě pšeničných piv (weizen), kde bývá zastoupen i více než 50% a dodává pivu charakteristickou chuť. Podporuje činnost kvasinek a zlepšuje stabilitu pěny,proto se někdy přidává při vaření ležáků z ječného sladu.

Slad vídeňský

Je přechodem mezi světlým plzeňským a mnichovským sladem. Barvu dává sytě zlatavou až po oranžovou. Používá se pro výrobu vídeňských ležáku, ale také jiných piv, včetně speciálů. Dodává pivu příjemnou sladovost s oříškovými a kořenitými tóny.

Slad Karapils

Tento slad lze použít tam, kde chceme dosáhnout plnost a karamelovost, jakou dává karamelový slad a zároveň světlou barvu, jako u ležáků. Příznivě ovlivňuje pěnivost a stabilitu piva.

Slad Pale ale

Základní slad pro výrobu svrchně kvašených piv anglického stylu Pale Ale, Stout, Porter, Mild, Bitter aj. Barva je tmavší, než u plzeňského sladu.

Slad nakuřovaný

Pro výrobu speciálních piv typu Rauchbier se používá tento druh sladu. Je sušen nad dýmem z bukového dřeva, nebo rašeliny. Tento proces sušení dodává sladu jeho charakteristickou uzenou chuť a vůni.

Slad čokoládový

Tento speciální barvící slad dává pivu tmavou až černou barvu. Ovšem s mírnější praženou chutí, než slad barvící. Převládá příchuť kávy a hořké čokolády.

Slad kyselý

Přidáváme do vystírky pro úpravu kyselosti rmutu.

Slad melanoidní

Zvyšuje barvu, zlepšuje stabilitu pěny a zvýrazňuje chuť a vůni.

 

Dále pak lze použít různé druhy speciálních sladů jako např. mnichovské a karamelové pšeničné slady, diastatické, krátké, žitné, zahraniční většinou anglické a belgické slady, ale i nesladovaná zrna ječmene, pšenice,ovsa aj. a také v různých úpravách pražením např.pražený ječmen.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

 

Kde nás najdete

Výdejní místo:
Nádražní 35, Paskov, 739 21

Kontakty
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 8-15 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz