- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
Slad
Slad plzeňský
Je hlavní surovinou pro výrobu většiny ležáků a piv plzeňského typu. Pivu dodává zlatavou barvu a sladové aroma
Slad mnichovský
Také zvaný bavorský se používá pro zvýšení barvy piva, kde byl použit pouze plzeňský slad. Též do polotmavých a tmavých piv. Zvýrazňuje sladové aroma a zlepšuje stabilitu pěny hotového piva.
Slad karamelový
Dává pivu tmavě měděnou barvu a jemně karamelovou příchuť. Působí pozitivně na stabilitu piva. Používá se do polotmavých, tmavých a speciálních piv.
Slad barvící
Tradiční použití tohoto praženého sladu je při výrobě tmavých piv. Dodává pivu tmavou až černou barvu a pražené aroma.
Slad pšeničný
Tento slad se používá k výrobě pšeničných piv (weizen), kde bývá zastoupen i více než 50% a dodává pivu charakteristickou chuť. Podporuje činnost kvasinek a zlepšuje stabilitu pěny,proto se někdy přidává při vaření ležáků z ječného sladu.
Slad vídeňský
Je přechodem mezi světlým plzeňským a mnichovským sladem. Barvu dává sytě zlatavou až po oranžovou. Používá se pro výrobu vídeňských ležáku, ale také jiných piv, včetně speciálů. Dodává pivu příjemnou sladovost s oříškovými a kořenitými tóny.
Slad Karapils
Tento slad lze použít tam, kde chceme dosáhnout plnost a karamelovost, jakou dává karamelový slad a zároveň světlou barvu, jako u ležáků. Příznivě ovlivňuje pěnivost a stabilitu piva.
Slad Pale ale
Základní slad pro výrobu svrchně kvašených piv anglického stylu Pale Ale, Stout, Porter, Mild, Bitter aj. Barva je tmavší, než u plzeňského sladu.
Slad nakuřovaný
Pro výrobu speciálních piv typu Rauchbier se používá tento druh sladu. Je sušen nad dýmem z bukového dřeva, nebo rašeliny. Tento proces sušení dodává sladu jeho charakteristickou uzenou chuť a vůni.
Slad čokoládový
Tento speciální barvící slad dává pivu tmavou až černou barvu. Ovšem s mírnější praženou chutí, než slad barvící. Převládá příchuť kávy a hořké čokolády.
Slad kyselý
Přidáváme do vystírky pro úpravu kyselosti rmutu.
Slad melanoidní
Zvyšuje barvu, zlepšuje stabilitu pěny a zvýrazňuje chuť a vůni.
Dále pak lze použít různé druhy speciálních sladů jako např. mnichovské a karamelové pšeničné slady, diastatické, krátké, žitné, zahraniční většinou anglické a belgické slady, ale i nesladovaná zrna ječmene, pšenice,ovsa aj. a také v různých úpravách pražením např.pražený ječmen.