- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
- Úvod
- Blog
- Jak a z čeho si pivo vyrobit
- Mladinový koncetrát
Mladinový koncetrát
Mladinový koncentrát je, jak vyplývá z jeho názvu – koncentrovaná pivní mladina.
Je to vlasně sladina která prošla chmelovarem. Tato mladina byla poté speciálním postupem zahuštěna,naplněná do obalů a pasterována.
Koncentráty jsou nabízeny v nejrozmanitějších druzích pivních stylů, cenách a baleních.
Ty levnější většinou vyžadují ještě přídavek kvasného cukru - nejlépe maltózy, nebo dextrózy, ale nevylučuje se ani přidání obyčejného bílého řepného cukru, nebo sladového výtažku.
Ty dražší již není třeba ničím doplňovat a všechny potřebné ingredience najdete v balení.
Obvyklé množství hotového piva, které lze z takového koncetrátu vyrobit je 23 litrů. Výroba piva probíhá tak, že se koncentrát smíchá s vodou ,přidá se kvasný cukr a přiložené kvasnice a mladina se nechá vykvasit. Mladé pivo se stočí do vhodných nádob a nechá se několik týdnů zrát.