- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
- Úvod
- Blog
- Jak a z čeho si pivo vyrobit
- Sladový výtažek
Sladový výtažek
Dalším stupínkem k opravdovému vaření piva je použití sladového výtažku. Je to takříkajíc na půl cesty mezi koncentrátem a opravdovým vařením. Sladový výtažek je sladina,která by v pivovaru pokračovala do varny, kde by k ní přidali chmel a probíhal by chmelovar. Tento krok však ve sladovně již nenásleduje a sladina jde do speciálních odparek, kde se odpaří přebytečná voda a tím se zahustí. Mezi našimi domovarníky je velice oblíbený a to nejen pro svou příznivou cenu , sladový výtažek ze sladovny v Bruntále, která jej vyrábí již více než sto let.
Výtažky se vyrábějí nejčastěji z ječného sladu a to ve více barevných variantách, podle použitého sladu. Světlý výtažek je vyráběn především ze sladu plzeňského typu, tmavý-nebo také barvící výtažek je vyráběn z různých druhů sladů dle požadované výsledné barvy. Různí výrobci nabízejí také např. jantarový výtažek ,který je svou barvou něco mezi těmito dvěma druhy a výtažky pšeničné a kukuřičné.
Použitím sladového výtažku nám odpadá mnoho práce se sladem, vystírání a rmutování a následné starosti s odpadním mlátem, náklady na ohřev a vodu.
Tuto práci za nás již udělali ve sladovně. Domovarníkům stačí jen výtažek naředit vodou na požadovanou hodnotu EPM (extrakt původní mladiny) a provést chmelovar.
Chmelovar je jedna z nejdůležitějších fází výroby piva,kdy se správným množstvím a dobou varu přidaného chmele tvoří chuťový a aromatický profil budoucího piva. Při výrobě českého piva se provádí nejčastěji chmelovar v délce 90 minut, kdy je chmel přidáván ve třech dávkách.
První dávka chmele je většinou po zavaření sladiny a to na hořkost,tento chmel se vaří nejdéle a proto se zněj vyextrahuje nejvíce obsažených hořkých látek. Druhá dávka v půli chmelovaru na hořkost a aroma a poslední třetí dávka, těsně před koncem chmelovaru, která dodává jen málo z výsledné hořkosti,ale zato nejvíce aromatických látek.
Použité chmely se mohou kombinovat podle odrůd a obsahu hořkých látek, což je pro domovarníky základní údaj při pořízení chmele.
Po vychlazení a následném stočení do kvasné nádoby je mladina zakvašena kvasnicemi,které je již třeba koupit zvlášť,nebo lze zakoupit sadu k výrobě piva se sladovými výtažky,kde jsou již přibaleny spolu s přesnou dávkou chmele.
Následný postup je stejný jako u koncentrátů, pivo po vykvašení stočíme do láhví, nebo sudů či soudků a necháme zrát několik týdnů až měsíců.