Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-15 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 3 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
28.12.2020
Recepty

Stout

Suroviny:
Slad:

pale ale – 4,5kg
mnichovský – 1,5kg
pražený ječmen – 0,48kg
barvící slad – 0,12kg

Voda:

na vystírku -24 litrů
na vyslazení -20 litrů
Chmel:
Northern Brewer– 50g

Kvasnice:

sušené Safale S-04,US-05

Postup:

Vystírka:
Našrotovaný Pale Ale a Mnichovský slad vysypat(vystřít) do vody ohřáté na 52°C

a poté teplotu postupně zvyšovat na 67°C. Na této teplotě držet dílo po dobu 60 min, po této době přidat pražený ječmen a barvící slad a dalších 10min. držet teplotu 67°C. Poté ohřát na 78°C a držet teplotu po dobu 10 min.

Scezování:
Dílo pak přelít do scezovačky a po usazení kalů a mláta scezovat.
Lze také čirou mladinu shora stáhnout hadičkou,až se objeví horní vrstva mláta přilít ½ množství vyslazovací
vody ohřáté na 80°C,promíchat,nechat sednout a opět stáhnout čirou mladinu.
Pak přilít druhou ½ vyslazovací vody 80°C teplé a postup opakovat.
Pak např. Cedníkem scedit zbytky sladiny.

Chmelovar:
celková délka 60min.
Scezenou sladinu uvedeme do varu a přidáme všecen chmel – 50g Northern Brewer a vařit 60 min.
Po ukončení chmelovaru nechat usadit „chmelové mláto“a stáhnout čistou mladinu bez chmelových kalů.
Pak je třeba co nejdříve mladinu ochladit na zákvasnou teplotu tj. 18-22°C°C
a zakvasit kvasnicemi.

Kvašení trvá cca 5-7 dní podle druhu kvasnic a teplotě kvasící mladiny.
Kvasnou nádobu osadit víkem s kvasnou zátkou.
Je vhodné také pořídit cukroměr či hustoměr a hlídat stupeň prokvašení,nejlépe při 3,5-4% zbytkového cukru
je vhodné mladé pivo stočit k ležení.

Po vykvašení mladé pivo stočíme např.do KEG sudu, PET ,nebo skleněných lahví či soudků 5l,týden nechat
v teplotě kvašení,kdy dojde k nasycení piva CO2 a pak necháme min.1měsíc ležet nejlépe při teplotě cca 5°C.
Kvasnice ze spilky po vykvašení je možné použít opakovaně pro další várku domácího piva.
Při práci s nádobami a mladinou je důležité dodržovat čistotu a všechny nástroje a nádoby řádně
desinfikovat např. Savo,Chemipro Oxi ,nebo jiný vhodný desinfekční prostředek.

Dej bůh štěstí.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kde nás najdete

Výdejní místo:
Nádražní 35, Paskov, 739 21

Kontakty
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 8-15 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz