- Štítky blogu
- pivo
- homebrewing
- beer
- domovarník
Světlý ležák ze sladového výtažku
Pro výrobu budete potřebovat tyto suroviny:
2 x 1,7kg světlého sladového výtažku
25-30g chmele Premiant
50g chmele Žatecký poloraný červeňák
jedno balení 11,5g sušených spodních kvasnic např. Saflager S-23, W 34/70 či Mangrove Jack¨s M84(Bohemian Lager).
Do varného hrnce nalijeme 20 litrů teplé vody a přidáme dvě balení světlého sladového výtažku, který necháme za stálého míchání dokonale rozpustit.
Přivedeme k varu a přidáme všechen chmel Premiant (30g). Po 45 minutách přídáme 25g červeňáku a po dalších 30 minutách dalších 25g. Var by měl být intenzivní a hrnec nesmí být zcela přikrytý, aby mohlo docházet k odparu nežádoucích látek. Celková délka chmelovaru je 90 minut.
Poté vychladit na zákvasnou teplotu 10-12°C a zakvasit kvasnicemi.